JellyPages.com

2009. november 19., csütörtök

Citromhéj


Most, hogy közeledik a nagy karácsonyi sütögetés időszaka, itt az ideje, hogy sok süti fűszerét, a reszelt citromhéjat is hadrendbe állítsuk. Sokkal egyszerűbb kivenni a hűtőszekrényből a kész citromhéjat, mint minden alkalommal külön reszelgetni. Alapanyag is több adódik, hiszen télen gyakrabban iszunk friss citrommal készült teát, mint az év többi részében (már csak a C vitamin miatt is).

Emlékszem, hogy nagymamám mindig lereszelte a citrom héját és cukorral összekeverve tartotta a konyhaszekrényben, egy fedeles, néhai mustáros pohárban, és még csak nem is hűtőszekrényben. Gyerekként gyakran megdézsmáltam, ha valami édességre vágytam, mert abban az időben nem volt jellemző, hogy valamelyik szekrényben csokik és egyéb édességek, a mélyhűtőben meg fagylaltok várták volna sorsukat, bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a konyhakredencben többnyire volt házi sütemény, úgyhogy nem panaszként jegyeztem meg, utalva sanyarú gyerekkoromra.

Ennek a tartósítási módszernek az a nagy előnye, hogy sokáig eláll, gazdaságos, azonnal használható, kevesebb kell belőle az ételbe, így ha nem kapunk vegyszermentes citromot, kevesebb káros anyaggal kell számolnunk. Hűtőben tartva akár hosszú hetekig felhasználható.

Ha cukorral keverem össze a lereszelt citromhéjat, a cukor felszívja az illóolajat, így a cukornak átadja az ízét, illatát és kevesebb mennyiségtől is intenzívebb lesz a citromos íz az ételben, mintha frissen reszelném hozzá. Tovább a recepthez >>>


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése