JellyPages.com

2014. június 4., szerda

Búzadara galuska

Ezt a levesbetétet Vanillánál találtam, és nagyon jó lett. Kicsit eltér a szokásos daragaluskáktól az elkészítési módja miatt. Szerintem elronthatatlan. Tovább a recepthez>>>

2014. május 28., szerda

Egyszerű epres süti

Ez egy nagyon egyszerű epres süti, még egy nagyon kezdő sem tudja elrontani. A tészta nagyon puha, finom, és nem csak eperrel jó, hanem sorban mindenféle gyümölcs jöhet bele, ahogy érnek. Cseresznye, meggy, barack, szilva, stb. Utóbbinál egy kis fahéjat is tennék a tésztába. Tovább a recepthez>>>

2014. május 20., kedd

Epres-mascarponés tekercs (light)

Több mint 2 évvel ezelőtt készült, és nem éppen az eperszezon idején, de a mélyhűtőben mindig található pár zacskóval, így bármikor készülhet hasonló édesség. Most meg újra itt az eperszezon.:) Ennél jobban már csak a cseresznyeszezonnak örülök, mert eperhez télen is hozzá lehet jutni, de cseresznyéhez nem. Annak ellenére is finom, hogy egészségesebb hozzávalókból készült. Tovább a recepthez>>>

2014. május 6., kedd

Tejbegrízes túrógombóc 2.

Megint találtam pár régi "elfekvő" receptet a gépemben, így most ezt a receptet osztom meg. Ezzel együtt már 8 túrógombóc található az oldalamon.Ez a változat elronthatatlan, nem lesz kemény, nem esik szét, mert nem is kell külön megfőzni a gombócokat, a lényeg, hogy a tejbegríz legyen elég sűrű. Csak az a túrógombóc nem jó, amiből kispórolják a túrót.:) Tovább a recepthez>>>

2014. április 17., csütörtök

Citromhabos néger kocka

A csoki és a citrom együtt nekem nagyon bejön. Hasonló süti már van az oldalamon, de ebben pont a citromos hab tetszett meg.A receptet a mesterszakacs.eu-n találtam. Tovább a recepthez>>>

2014. április 15., kedd

Húsvéti kalács

 Ez az 1111. recept az oldalamon. Ez volt a tavalyi kalácsunk a húsvéti reggelinél. Nálunk elképzelhetetlen volt a húsvéti reggeli kalács nélkül. Nem is ettünk kenyeret. Még az édes kalácsnak is más íze volt a sonka és a torma mellett. Olyan húsvét íze volt. Mindig citromos teát ittunk hozzá. Jobban megmaradtak bennem a húsvéti reggelik ízei, hangulatai, mint az ünnepi ebédeké. Emlékszem, amikor a párom először töltötte nálunk a húsvétot, és anyukám szépen megterítette az asztalt, főtt tojást (természetesen festett tojások is voltak) kalácsot, tormát, sonkát, és citromos teát rakott az asztalra, mire az én párom megszólalt: "Kaphatok kenyeret, és a kalácshoz egy kis kakaót?" Anyukám megdöbbent válaszát soha nem felejtem el: "Lacikám, hiszen húsvét van!" Nálunk olyan hagyománya volt ennek a húsvéti reggelinek, hogy el se tudtuk képzelni, hogy kalács helyett kenyeret együnk a sonkához. Érdekes, nekem egész évben nem jutna eszembe, hogy az édes kalácshoz sonkát és tormát egyek, húsvétkor meg azt nem, hogy kenyeret, mert akkor nem lenne "húsvét íze". Ezt a hagyományt én is folyatatom, és remélem majd az unokáim is érezni fogják a húsvét ízét. Tovább a recepthez>>>

2014. április 8., kedd

Gombás-burgonyás pie

Ezt a receptet már nagyon régóta fel akartam tenni az oldalamra, mert ez egy egyszerű, de annál finomabb étel. Régen nagyon sokszor készítettem, akár vendégeknek, akár csak úgy magunknak, ha a gyerekek nem voltak otthon, mert gombás ételek, miattuk, csak ritkán kerültek az asztalra. A család bővülésével ez némileg változott az utóbbi években, kissé eltolódott a gombás- és nem gombás határ, és nagyjából ki is egyenlítődött, így újra előveszem a régi gombás receptjeimet, mert az a jó, ha el is fogy. A tésztáját már más pie ételhez is felhasználtam, mert kimondottan finom, és nagyon omlós, gondolom a narancslé miatt. A tölteléke nagyon egyszerű, és ugyan lehetne próbálkozni más alapanyaggal a gomba helyett, de ez így kerek, ahogy van. Tovább a recepthez>>>

2014. április 1., kedd

Gyrosfűszeres fasírt



Ez egy egyszerű, de nagyon ízletes étel lett. Egyszerű, mert csak összekevertem a darált húst egy adag készen kapható zacskós gyros fűszerkeverékkel, és így már csak az áztatott zsemlét és a tojást kevertem hozzá. Főételként ettük, de készítettem belőle néhány "hotdog"-ot is. Tovább a recepthez>>>


2014. március 28., péntek

Katica tekercs



Akik a kókuszkockát szeretik, azoknak ez a süti nagyon fog ízleni. Több munka van vele, mint az egyszerű kókuszkockával, de érdemes kipróbálni, mert nagy sikere volt azok körében, akik ettek belőle. Húsvétra jó locsolóváró süti, mert a hűtőben jó pár napig eltartható. Már motoszkál a fejemben ennek egy csokipiskótás, vaníliakrémes, fehér-csokis külsejű változata. Főleg vegyesen mutatna jól. Ezt ki is fogom próbálni.:) A receptet Vanillától kölcsönöztem, köszönet érte. Tovább a recepthez>>>

2014. március 25., kedd

Szezámmagos rántott banán

Ezt a receptet a Nosaltyn találtam. Rém egyszerű, és gyors, mégis egy praktikus téli desszert, amikor még a tavaszi, kora-nyári gyümölcsszezon nem indult be, és egyébként is unjuk már a banánt. Ezzel az unalmassá vált banánt fel lehet dobni, és desszert rangra emelni. Nálam a gyorsaság döntött, amikor ezt választottam egy szombati ebédnél, mert elfelejtettem valamilyen édességet készíteni, és eléggé elkényeztettem a családot, és hétvégén elvárás a 3 fogás. Gyorsan bepaníroztam néhány banánt, és már a levest is az asztalra tettem, amikor pár perc alatt megsütöttem. Amúgy is frissen sütve  az igazi, amikor még ropogós a bunda, és krémes benne a banán. Csak javasolni tudom mindenkinek, ha gyorsan akar finomat tálalni. Tovább a recepthez>>>

2014. március 20., csütörtök

"Mexikói" zöldségleves

Ez egy tipikus „mi van a hűtőben” leves. Mivel csak egy fél zacskó mexikói vegyes zöldséget találtam a mélyhűtőben (pedig borsólevesre fájt a fogam), így abból készítettem ezt a nagyon finom levest. A családomnak nagyon ízlett. Tovább a recepthez>>>

2014. március 14., péntek

Kakaós szelet grízes krémmel

Megint felhalmozódott pár régebben készült recept a gépemben, amit ideje megosztanom veletek. Ez a süti is már egy éve készült. Nekem ez a grízes krém mindig eszembe juttatja a nagymamám mézes-krémesét. Jobban szerettem, mint bármelyik főzött krémet. Nem is tudom miért nem használom gyakrabban, mert nagyon jól lehet ízesíteni, így másfajta krémes sütikhez is jó lenne. Ez most így sikerült, nekünk nagyon ízlett. Tovább a recepthez>>>

2014. március 11., kedd

Húsgombócos curry

Nagyon szeretem az ehhez hasonló, fűszeres "india típusú" ételeket. Ha rajtam múlna sokkal gyakrabban készíteném, de nem mindenki szereti nálunk a csípős ízeket, pedig ez csak úgy jó.
Tovább a recepthez>>>

2014. március 4., kedd

Mascarponés-müzlis kocka



Finom, könnyű, habos, és még elkészíteni sem nehéz. Kekszes, kókuszos alap megsütve, rajta tejszínes, sűrített tejes mascarpone réteggel, benne a kedvenc müzliszeletünkkel. (14 kép) Tovább a recepthez>>>

2014. február 25., kedd

Rákóczi túrós (light)

Kedvenc sütim a Rákóczi túrós. Sajnos az eredeti változat nem éppen diétás, mert ahhoz, hogy szép nagy habsipkája legyen kell bele bőven cukor. Ez egy light változat. Ha nem olyan szép, azért még finom, és főleg jóval egészségesebb.>>>Tovább a recepthez (18 kép)

2014. február 18., kedd

Töltött csokis keksz

Ennek a fincsi csokis keksznek a receptjét a Nosaltyn találtam. Nem túl gyakran készítek ilyen kekszféle sütiket, nincs klasszikus kekszdobozom, amit el lehet dugni a spájzban, mert soha nem a "doboznak" sütök, minden elfogy azonnal, vagy nagyon gyorsan, kivéve a nagyobb ünnepeket, amikor előre kell gondolkodni. A tészta kicsit lágy, jól le kell hűteni, különben nehéz vele bánni, de megéri a fáradságot, mert nagyon finom. Tovább a recepthez>>>

2014. február 16., vasárnap

Sült hekk

Kaptam olyan kritikát, hogy túl kevés halreceptet teszek fel az oldalamra. Tény, hogy édességből 377, míg halból csak 13 receptem van, de ez az arány nagyjából tükrözi is a családom hozzáállását az édességekhez, illetve a halakhoz. Az igazság az, hogy ha valamit nem nagyon szeretek, az nem is mozgatja meg a fantáziámat. Halból is inkább azt választom, aminek nincs nagyon halíze, ha van, azt is igyekszem minimálisra csökkenteni. A hekket a starndon, a halsütödében, és hasonló helyeken szeretem igazán, mer nem nekem kell elkészíteni, és általában valamilyen társasági, pozitív eseményhez kapcsolódik, és máris finomabb. Otthon meg így készítem a hekket, mert finom, és még a bőre sincs rajta. Igazi halkedvelők ne is kattintsanak ide! Tovább a recepthez>>>



2014. február 13., csütörtök

2014. február 6., csütörtök

Burgonyagombóc

Pár napja egy ismerősömmel a főzésről beszélgettem. Panaszkodott, hogy nem tud mit kitalálni. Már olyan unalmas a krumpli, meg a rizs a hús mellé köretnek. Kérdeztem, hogy pl. a krumplit hogy szokta elkészíteni. Nem lepődtem meg, amikor azt válaszolta, hogy krumplipüré, olajban sült krumpli (néha hosszúkásra, néha karikára vágva), és sós vízben főtt krumpli, néha petrezselyemmel. Ha csak ennyi lenne a választék, én is unalmasnak találnám. Mondtam neki, hogy csak az én weboldalamon is legalább 40 féle burgonyaköret van. Pár nap múlva felhívott, hogy köszöni az ötletet, kinyomtatott több receptet is, és ki is próbálja őket. A burgonya egyáltalán nem unalmas, ha nem ragadunk le a sült krumpli és a krumplipüré mellett, illetve ezeket is feldobjuk valamivel.
Ez a krumpligombóc a kedven köretem a párolt káposzta és a sült hús mellé. Tovább a recepthez>>>

2014. február 1., szombat

Rózsafánk

Ha már farsang van, akkor itt az ideje, hogy fánkot süssünk. Sok Rózsafánk receptet találtam, mindegyik egy kicsit más volt. Volt amelyikhez sütőport vagy szódabikarbónát kellett volna keverni, volt olyan, amelyikhez csak tojássárgáját, a másikhoz egész tojást. Az egyik sok tejfölt, míg a másik épp  csak egy keveset írt elő. Az egyik kemény állagú tésztát, míg a másik puhát írt. Végül Lajos Mari receptjét választottam. Sütőpor és szódabikarbóna nélkül is nagyra nőttek, egész tojás, és + tojássárgája is került bele (pont volt két maradék), és a tésztája is inkább puha volt, mint kemény. Nekünk ízlett. Tovább a recepthez>>>

2014. január 31., péntek

Segítséget kérek...

...mert ma reggelre eltűnt a blogom háttérképe, csak egy kék felület maradt. Nagy nehezen megtaláltam azt az oldalt, ahonnan anno letöltöttem a hátteret, meg is találtam, be is raktam az új kódot, vissza is jött a háttér, de a teljes jobb oldali sávot eltüntette. A nagy részét sikerült visszapakolnom, de a követőimet nem találom. A másik nagy gond, hogy eltűnt a blogbelépő sáv a tetejéről (ahol most a jellypages.com sáv látható), így ha most majd kilépek, elképzelhető, hogy nem fogok tudni belépni, (pedig a gépet ki kell kapcsolnom hamarosan). Ha valaki tudna segíteni valami hasznos tanáccsal, nagyon hálás lennék érte. Előre is köszönöm szépen.

2014. január 28., kedd

Hagymás sertésmáj II.

Aki szereti a hagymát, és a májat is, annak ez az étel nagyon fog ízleni. Nagyon sok hagyma kell hozzá, attól lesz nagyon finom. Én általában olajjal főzök, de ehhez az ételhez zsírt használok, mert a maradék hagymás zsír, hát még ha marad a májból is, tökéletes kenyérre való. Tovább a recepthez>>>

2014. január 23., csütörtök

Banános-krémes babapiskóta

Egy újabb banános édesség, ezúttal sütés nélkül. Gyors, egyszerű, mégis finom. 
Mostanában kicsit kevesebb új recept születik, mert gyakran a saját oldalamról válogatok. Azért még van pár régebben készült, és az újdonság utáni izgalomról sem mondtam le, így néha egy-egy érdekesebbnek tűnő ételt is kipróbálok.Tovább a recepthez>>>
Ami most a konyhánál is jobban érdekel, az Adélka, aki már 6 és fél hónapos, és imádom.:)




2014. január 14., kedd

Forró kabinetpuding

Régen az egyik kedvenc gasztronómiai folyóiratom a Mesterkukta volt. Szeretem ezeket a régi újságokat, mert tele vannak jó receptekkel. Ez is egy régi számban volt, és régóta ki akartam próbálni. Jó kis téli desszert. Tovább a recepthez>>>

2014. január 7., kedd

Rác fokhagymaleves

 
Így ünnepek után, amikor fel vagyunk töltődve jobbnál jobb ételekkel, jól jön egy kis olcsó, de finom leves. Tovább a recepthez>>>

2013. december 29., vasárnap

Citromos szelet

Többféle sütit is sütöttem karácsonyra, de nekem ez volt a kedvencem. Bevallom, hogy legalább a felét én ettem meg.:( Nagyon szeretem a citromos sütiket, de ez különösen finom volt. Köszönet érte Kockalány konyhájának, hiszen nála találtam a receptet. Igaz, hogy ő Névnapi sütinek nevezte el, de hasonló elnevezés már szerepel az oldalamon, így a találóbb Citromos szelet-re kereszteltem. Most gondolkodom azon, hogy ennek a narancsos változatát is ki kellene próbálni. Csak ajánlani tudom, mert nem macerás az elkészítése, és nagyon finom. Tovább a recepthez>>>

2013. december 23., hétfő

Gesztenyés emeletes élvezet

Az Emeletes élvezet nevű sütemény a legnépszerűbb receptek közé tartozik. Azt a receptet variáltam át gesztenyésre, meg egy kis mézes sütemény fűszerrel megbolondítottam a keksztésztát. Szerintem még finomabb is lett, mint az eredeti.
Ezzel a recepttel kívánok nagyon boldog karácsonyi ünnepeket, sok ajándékot a fa alá, és sok finomságot az asztalra! Tovább a recepthez>>>

2013. december 19., csütörtök

Sajtos csiga

 
Máskor ilyenkor már ezerrel készülök a karácsonyra, de idén valahogy semmire sincs időm. Egyetlen dolggal készütem el eddig, és ez nem kevés, hogy az összes ajándékot megvettem, és be is csomagoltam. Még szombaton is dolgozom, így a Tescótól megrendeltem szombat délutánra minden olyan terméket, amit nem kell saját kezüleg megtapogatnom, így már csak az elfelejtett, illetve a friss pékárút kell valahol a közelben egy kisboltban beszerezni, és így megúszom az utolsó napok őrületét. Tovább a recepthez>>>

2013. december 11., szerda

Mentás-csokis süti

Ez a süti már akár most is elkészülhet karácsonyra, mert sokáig eláll, de csak mentakedvelőknek ajánlom. Vigyázzunk, az illatmécsesbe, párologtatóba vásárolt mentaolaj nem alkalmas az étkezésre! Én a gyógyszertárban vettem, de azóta, állítólag, ritkán ugyan, de kapható élelmiszerboltban is az aromák között. Tovább a recepthez>>>

2013. december 5., csütörtök

Bajor kifli

Párom kedvence a bajor péksütemény. Az állaga kicsit tömörebb, mint a hagyományos kiflinek, vagyis van benne anyag. Elkészíteni sem nehéz, így érdemes vele próbálkozni. Jóval olcsóbb így, mintha készen vennénk, és a készítés öröme is a miénk. Tovább a recepthez>>>