JellyPages.com

2010. december 23., csütörtök

Banános tekercs

Most valamilyen karácsonyi étel vagy sütemény receptjét illene feltennem, mert amerre csak járok mindenhol ilyesmibe ütközöm. Ez most nem az, sőt, egy elfuserált édesség újjászületése. Először a Húsgombócos-zöldséges krumplileves receptjét választottam, hiszen gyorsan hétköznap lesz megint, és újra aktuális lesz, mégis e mellett döntöttem. A sok karácsonyi süti mellet mégis csak jobban mutat ez a kép. Ez nem egy egyszerű piskótatekercs, hanem eredetileg Garibaldi galuskának készült, amit egy nagyon régi Magyar Konyhában találtam, és hasonlót egyszer már készítettem nagy sikerrel. Arra a receptre már nem emlékszem, éppen ezért örültem meg, amikor megláttam a MK-ban. A lényege az lett volna, hogy egy piskótaszerű masszából, édes tejben galuskákat főzök, majd kiszedem, és egy jénaiba lerakom, közé diót és mazsolát szórok, majd átsütöm. Ez így nem jött össze. A piskótából nem galuska lett, hanem szétterült a tej tetején. Szerencsére csak 2-3 darabbal próbálkoztam. Végül nem kísérleteztem tovább, a tejfölös piskótamasszát megsütöttem, feltekertem, megkentem lekvárral, és még banánt is tettem bele, az édes, vaníliás tejből meg szószt készítettem hozzá. A piskóta nagyon jó lett, kicsit más az állaga, mint a hagyományosnak, de így nem is olyan száraz. Nekünk nagyon ízlett. Ha visszagondolok az elmúlt évtizedekre, és a sok megfőzött, megsütött ételre, alig akad olyan étel, amit végérvényesen elrontottam, pedig kísérleteztem eleget, meg ezerszám próbáltam ki ételrecepteket, de kukába ezekből csak nagyon kevés került, ellenben több új recept született.
A karácsonyi készülődéssel egész jól állok. Főleg a saját oldalamról kerestem recepteket. Készítettem ma Piramist, Gesztenyés méhkast (ez új, még a gépben vannak a képek), elkészült a bejgli tésztája és a töltelékek, amit most kivételesen úgy készítek, mint a Stahl Judit vasárnap a TV-ben, tortaformában, de a régi bevált receptemmel, és ezt holnap sütöm meg. Sütöttem ma Márványos csokis sütit, Barackmagot, elkészítettem a töltött káposzta töltelékét, holnap főzöm meg. Már elkészültek a sonkás-sajtos-aszalt-szilvás, baconba tekert pulykatekercsek is, a hűtőben várják a sütést. Este még a Való Világ alatt becsomagoltam az ajándékok egy részét. Holnapra (sőt már mára) is rengeteg tennivaló maradt, de már nem kell vásárolni, amivel ma elment a nap nagy része, azért is vagyok lemaradva. A végső menü. Csirkesaláta tésztakosárban (előétel), gombalevesporos-tejszínes és fűszeres-tejszínes halfilé (a gombát nem szerető gyerekeim miatt), hozzá krumplipüré, sonkás-sajtos-aszalt-szilvás pulykatekercs baconba tekerve, vörösboros párolt aszalt szilvával, rizs, krumpli. Kitaláltam a tortát is. A Névnapi rolád alapján készül, csak tortaformában, valamilyen karácsonyi dekorációval. Az alapja a gesztenyés piskóta (liszt nélkül), meg 2 féle csokis tejszíntöltelékkel. Még tervezek sütni méteres kalácsot, és Tejszínes kukoricás kosarakat, hogy valami sós is legyen, meg Sós aprósüteményt. Azt írtam, hogy jól állok? Most így leírva nem úgy látom. Ha még sokáig írogatok itt, a korai felkelésből se lesz semmi, és csak a kapkodás marad. Tovább a recepthez >>>

5 megjegyzés:

  1. Kedves Aliz, igy az Unnepek kuszoben koszonom hogy annyi jotanacssal lattal el,s kivanok OROMTELI KELLEMES UNNEPET!

    VálaszTörlés
  2. Én is kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és a családodnak! Teljen békességben, boldogságban, szeretetben! :-DDD

    VálaszTörlés
  3. Kedves Alíz!
    Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok Neked és családodnak!
    Bea

    VálaszTörlés
  4. Mindenkinek köszönöm szépen a jókívánságokat és a látogatásokat is a blogomban.:)

    VálaszTörlés