JellyPages.com

2012. december 7., péntek

Megint megjelent egy receptem nyomtatásban...

...csak kár, hogy nem én adtam ki.
Már nem először fordul elő, hogy a szakácskönyvek vagy a folyóiratok böngészése közben a saját receptemmel találkozom. Néha mások figyelmeztetnek arra, hogy valamelyik receptemmel találkoztak már nyomtatásban. Legjobban az bosszant, ha olyan receptről van szó, amit én találtam ki. Sok olyan étel van, aminek az eredete ismeretlen, mert már a nagymamáink is sütötték/főzték, és sokan azóta már az ízlésükre alakították, és így lett belőle valakinek a „saját” receptje, de ami tényleg saját ötlet, annak a lenyúlása még bosszantóbb.
A képet az egyik áruházban készítettem telefonnal, így elég gyenge a minősége. Még a szöveg is teljesen az enyém, csak többes szám 3. személyre alakítva, mert én minden receptemet egyes szám első személyben írom, elvégre én, egyedül készítem, nincs ott velem senki.:)
Az könyv amúgy egy nagyalakú, szép könyv, csak kár, hogy a netről összeszedett receptekkel van tele, eredeti nem sok lehet benne, így megvenni sem érdemes.

Ez a könnyv.




És itt van az én eredeti receptem. Szerintem még a képem is jobb, pedig azt is én készítettem, mint azt a 24 db  fázisképet is, ami itt található.>>>

6 megjegyzés:

  1. De legalább vette a fáradtságot és elkészítette, és nem csak lenyúlta képestől, mindenestől. Tudom, nem vigasztal :-(
    Írj a kiadónak.

    VálaszTörlés
  2. Igaza van Anazar-nak, a kiadót feltétlenül értesíteni kellene.Nagyon sajnálom, engem is nagyon bosszantana:(

    VálaszTörlés
  3. A kiadót felhívtam, az első reakciója az volt, hogy talán fordítva történt, és én a könyvből készítettem el azt, ami az oldalamon van. Kissé ideges lettem, mert érdekes lett volna egy 2011-ben megjelent könyvből 2010-ben elkészíteni valamit. Persze volt elnézéskérés, meg ők nem ellenőrihetik le minden egyes receptet, és majd szólnak a szerkesztőnek, és az majd felhív. Azóta is hív, pedig ezt már nem most találtam, csak most posztolok róla, miután a karácsonyi könyvkeresés közben megint a kezembe akadt, és újra felbosszantott, hogy annyi fáradságot sem vettek, hogy a szerkesztő egy elnézést rebegjen el a telefonba. Tudom, hogy ezen már nem lehet változtatni, de jól esett volna. Utána talán még büszke is lettem volna arra, hogy annyira jónak találtak egy receptemet, hogy egy ilyen szép könyvben megjelenhessen. Ezt a posztot egy kis kárpótlásként írtam. Ha majd egyszer (nyugdíjas koromban) megírom a saját szakácskönyvemet, és pl. ez is benne lesz, akkor mások majd azzal fognak vádolni, hogy mástól nyúltam le. És nem ez az egyetlen saját receptem, ami már megjelent nyomtatásban. Volt amit képpel együtt vittek.

    VálaszTörlés
  4. Szia Aliz, ilyen már velem is történt. Még jó pár éve, mikor még otthon senki nem tudott görög ételeket főzni és nem is volt sok gasztroblog, úgy nyúlták le a receptem, hogy még a szövegen sem változtattak. Persze rögtön figyelmeztettek engem olvasóim, mert olyan jó ízes erdélyiesen írtam a szöveget, és egy az egyben átvették. Szóltam az újság szerkesztőjének, de egyszerűen még csak válaszra sem méltattak. Ez nekem is nagy bánatom, hogy nem tudtam megírni a saját receptes-könyvem még akkor, mikor nem volt tele a net mediterrán receptekkel. Most már lekéstem róla és csak saját örömömre fogom majd én is akkor, mikor időm lesz, a családomnak megszerkeszteni. Nagyon átérzem a bosszúságod!

    VálaszTörlés
  5. Aliz!
    Ez valóban nagyon bosszantó. Pedig egy kis kutatással, meg lehet találni, ha valakinek elviszik a receptjét, a kiadónak is ezt kellett volna tennie:-((((

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen a hozzászólásokat. Ez a bejegyzés egy kis kárpótlás, már nem bosszant, de azóta átlapozom a könyveket, és sokszor ismerek fel egy-egy receptet, ami már valamelyik blogban a neten megjelent. Annyi könyv kapható, hogy már követni sem lehet. Régebben megvettem amit csak tudtam, de a 200. könyv után leálltam vele, így csak azokkal gyarapodik a gyűjteményem, amit ajándékba kapok...na, azért van egy-egy antikváriumos darab, amit nem lehetett otthagyni.:)Azért egyszer lehet, hogy megírom a sajátomat is, de abban majd saját receptek lesznek. Még van néhány évem a nyúgdíjig, addig remélem nem jelenik meg minden receptem valahol.:)

    VálaszTörlés