JellyPages.com

2010. május 31., hétfő

Töltött-rántott kifli

Főzelékhez feltét, salátával akár egy vacsora lehet ez a Töltött-rántott kifli. Most sonkás-sajtos töltelékkel készítettem, ami csak egy lehetőség a sok közül. Tölthettem volna gombával vagy egyéb zöldségekkel is. Tovább a recepthez >>>

2010. május 29., szombat

Pestos-tökmagos pogácsa

Ez a recept annyira friss, hogy még majdnem meleg. A mai vendégeinknek készítettem, és mindenkinek nagyon ízlett. Lassan alig van olyan alapanyag, amivel ne készítettem volna már pogácsát. Van már baconos, burgonyapelyhes, fetás, füstölt sajtos, fűszervajas, juhtúrós, káposztás, túrós, magos, leveles, rétegelt, sajtkrémmel töltött, sajtos, sonkás, spenótos, most meg ez a pestos...és ahogy számba vettem a pogácsáimat egyet nem találok, mégpedig az egyik kedvencünket. Az elmúlt negyed órát a recept, meg a képek keresésével töltöttem, de nem találom. Azért az elég furcsa, hogy azon töröm a fejem, hogy még milyen új pogácsával tudnám bővíteni a választékot, erre kiderült, hogy pont az nincs fent, amit annyira szeretünk. Igaz, már nagyon régen nem készítettem, de ez nem szokatlan. Tegnap ezt a nemlétező receptet ajánlgattam a kolléganőmnek, amikor megkérdezte, hogy milyen pogácsát javaslok a hétvégére, amit még ő is el tudna készíteni. Remélem nem kereste. Nem is feltételeztem, hogy még nincs fent az oldalamon. Az már többször előfordult, hogy valami már rég fent volt, de elfelejtettem, és újra lefotóztam, újra megírtam a receptet, aztán amikor tettem volna fel, más elnevezéssel megtaláltam. Tovább a recepthez >>>

2010. május 26., szerda

Rigó Jancsi

Valahogy magamtól nem jutott volna eszembe a Rigó Jancsi, de a honlapom egyik látogatója kérdezte, hogy mikor sütök ilyen sütit. Mivel ma pont szabin voltam, így adott ezzel egy jó ötletet. Még soha nem készítettem, mert nem tartozott soha a kedvenceim közé, de most nagyon régi emlékeket hozott vissza. Hévízen a Gyöngyvirág cukrászda volt a CUKRÁSZDA, így csupa nagybetűvel, és az összes gyerekkori cukrászdai élményem ehhez a helyhez kötődik. Abban az időben sokkal kisebb volt a választék, mint ma, ezek közül is leginkább a Sarokházra, a mignonokra, a krémesekre, az Indiánerre és a Rigó Jancsira emlékszem (a tortákat leszámítva). Még a 80-as évek elején, az egyik szomszédom által sikerült megszereznem a cukrász szakmunkásképző 3 tankönyvét. Abban az időben még a Horváth Ilona szakácskönyv volt az egyeduralkodó a piacon, így az elejétől a végéig kiolvastam a könyveket, még a cukrászati gépek működéséről és a cukrászati termékek csomagolásáról szóló részeket is, és irigyeltem mindenkit, aki ilyesmit tanulhat, mert nekem ez inkább volt szórakoztató-, mint tankönyv. Most elővettem ezeket a könyveket, hogy egy ilyen tipikus cukrászdai receptet onnan nézzek ki, ahol a leghitelesebb lehet.
Tovább a recepthez >>>

2010. május 25., kedd

Indonéz csirkehúsleves

Megint sikerült egy olyan receptet találnom, amiben van valami szokatlan, ami miatt felfigyeltem rá, és kipróbálásra ösztönzött. Most sem bántam meg, hogy kipróbáltam, mert nagyon finom lett a végeredmény, és ismét elismerést kaptam érte. A látvány nem annyira szép, mint amennyire jó az íze. Tovább a recepthez >>>

2010. május 21., péntek

Gofri

Én úgy szeretem a gofrit, ha egy kicsit ropogós a felülete. Van, akinek mindegy. Általában nem szoktam előre megsütni, így ahogy sül, úgy esszük. Eddig rácsra raktam sülés után, így nem puhul meg annyira, mintha tányérra, vagy egymásra raknám, de ez sem az igazi. Nemrég felfedeztem, hogy ha a légkeveréses edényt bekapcsolom, de a hőmérsékletet minimumra állítom, a megsült gofrit a rácsra teszem, akkor amíg sül a következő, pont annyira hűti le a ventillátor, hogy kicsit ropogóssá válik. Ha nincs ilyen edényünk, de van a sütőben légkeverés, akkor a hőmérsékletet nem, csak a légkeverést kell bekapcsolni és a megsült gofrikat a rácsra tenni.
Tovább a recepthez >>>

2010. május 19., szerda

Görög citromos süti

Még sok kincset rejt a számítógépem, sok régebben készített étel receptjét és képeit. Már régóta szeretném közzétenni ezeket is, de mindig készítek valami újat, aktuálisabbat. Ez a Stahl Judit süti is már 3 éve várja, hogy felkerüljön az oldalamra. Tovább a recepthez >>>

2010. május 17., hétfő

Káposztaleves csirkegombóccal (light)

Jobban illene rá az egytálétel elnevezés, mert így nagyon komplett étel, nem csak fogyókúrázóknak. Én nagyon szeretem a káposztás ételeket. Kedvencem a Korhelyleves, meg a húsgombócos káposztalevesek, legyen az magyaros vagy paradicsomos. A káposzta az egyetlen zöldség (a kruplit leszámítva), amit bárhogy is készítenek el, szívesen megeszem. És milyen szerencse, hogy a káposzta az egyik legjobb fogyókúrás zöldség. Ebbe a levesbe csupa olyasmit tettem, amit büntetlenül lehet enni. A csirkegombócba zsemle vagy rizs helyett zabpelyhet tettem, ízesítésnek meg egy kis füstölt sonkát. Nagyon finom lett és nem száraz. A káposztát többek között két kiváló füszerrel ízesítettem az Ízvarázzsal, ami a magyaros ízét adja és a Húsvarázzsal, ami a húsízt. A füstölt húsos csont meg nagyot dobott rajta. Nem hiányzott a tejföl és a rántás sem belőle. Tovább a recepthez >>>


2010. május 14., péntek

Sültcsirke leves

Aki visszatérő látogató a honlapomon, az tudja, hogy csak elvétve talál olyan recepteket, amelyekhez nehezen beszerezhető vagy különleges alapanyagok kellenek, ellenben sok olyat igen, amiben van valami érdekesség, vagy eltér a megszokottól. A múlt hétvégén nagyon régi újságokat, újságkivágásokat nézegettem, és valamelyikben olvastam a Sültcsirke levesről. Már az első pillanatban megtetszett, mert még nem hallottam róla, és érdekesnek találtam. Természetes volt, hogy ezt ki kell próbálnom, mert szokatlan, és kíváncsi voltam milyen lehet. Mivel csak abban tér el egy hagyományos csirkelevestől, hogy a belevaló húst előbb megsütik, így a receptre nem is volt szükségem. Most, hogy szeretném megadni a recept forrását, hiába keresem, nem találom, pedig bárki ötlete is volt, megérdemelné, hogy feltüntessem. Tovább a recepthez >>>

Tojásos rizslepény

Rizsből mindig többet főzök, mint amennyi elfogy. Kárba soha nem vész, mivel van egy zabálós kutyánk, aki még a citromot is megeszi, de jobban szeretem, ha a maradékot is fel tudom használni más ételhez. Néha direkt többet főzök, mert egy rakott ételt, egy húsgombócot gyorsabb elkészíteni, ha már kész az egyik hozzávaló. Ez az étel is egy jó példája a maradékok hasznosításának. A virsli is maradék volt, mert ennyi nem lett volna elég, legfeljebb 1 embernek, így kiegészítve a tojással egy könnyű vacsora lett belőle. Különösen finom volt, mert a rizs önmagában is az volt, jó fűszeres, sáfrányos. Ehhez hasonlóan már hasznosítottam maradék tésztát is, de akár maradék zöldséggel, akár krumplival jó kis lepény készíthető belőle, csak legyen otthon náhány tojás. Tovább a recepthez >>>

2010. május 11., kedd

Karamellszószos körte

A vasárnapi ebéd része volt ez a desszert. Mostanában igyekszem kalóriaszegényebb ételeket készíteni, így amit megspórolok a főételen, nem akarom elrontani egy tepsi süteménnyel, mert ha már megsütöttem, ne vesszen kárba, ugye. Valami könnyű édességre gondoltam, és azt hiszem sikerült is valóra váltanom. Szándékosan csak 1 körtét készítettem fejenként, nehogy mérlegelni kelljen, hogy együnk-e még egyet. Jól tettem, mert annyira finom volt, hogy biztos nem sikerült volna az önmegtartóztatás. Ritkán ismétlem az ételeket, mert mindig kell az új recept az oldalamra, de ezzel a következő vendégeimet fogom elkápráztatni. Tovább a recepthez >>>

2010. május 10., hétfő

Fokhagymás hal fóliában

Ha már hal, akkor legyen tengeri, aminek nincs kimondott halíze. Ha lehet, legyen rántott vagy valamilyen tejszínes, de ha kalóriaspórolós időket élünk, akkor jó szolgálatot tesz az alufóliás változata is. Salátával egy ilyen fóliás hal igazán diétásnak számít, és még finom is. Tovább a recepthez >>>

2010. május 9., vasárnap

Epres desszert

Ismét egy tavalyi epres desszert. Már megjelent a hazai eper is a piacon, kell a hely az új epres recepteknek, így kiszórom a régieket.:) Tovább a recepthez >>>

2010. május 7., péntek

Káposztasaláta (light)

Megjelent a piacon a friss káposzta. Majdnem olyan zsenge, mint egy jégsaláta, és az ebből készült salátának alig akad párja. Leginkább a majonézes változatát szeretem, ami egy kissé ellentmondásban áll a káposzta diétás mivoltával ... de nem főzött tartárral készítve. Nincs is jobb kísérője egy grillezett csirkecombnak, ha már mellőzni kell a szénhidrátban gazdagabb köreteket, mint ez a light káposztasaláta. Tovább a recepthez >>>

Főzött tartár


A majonéz és a tartár nagyon finom, éppen ezért kalóriadús és hizlal.:( Amióta az eszemet tudom szeretem. A franciasaláta fontos alkotóelemeként ismertem meg még egészen kicsi koromban. Nagy családi összejövetelekre emlékszem, unokatestvérekre, nagybácsikra, nagynénikre, és a roskadozó asztalra, amin a rántott csirkecombok halma mellett mindig ott volt a franciasaláta. Szinte mindent szeretek, ami ezzel a mártással van összekeverve. Na, jó, azért nem mindent, de sokat dob az ételen. Mivel iszonyatosan sok a majonézben az olaj, és ugyan a tartárrá való fejlődése során némi tejföl valamennyire könnyebbé teszi, azért még mindig nem egy diétás étel. A másik negatívuma a nyers tojás, amivel készül. Ezzel a főzős változattal valamennyire csökkenthető a kalóriatartalma, meg a tojás sem marad nyersen. Nem azt mondom, hogy egy hagyományosan készített tartármártás nem jobb, de mindenképpen egészségesebb (főleg ha diétázni kell). Tovább a recepthez >>>
A tojássaláta a kedvencem, és ezzel a tartármártással diétázás közben sem kell lemondani róla.

2010. május 4., kedd

Rántott tojás

Vannak ételek, amelyek azonnal megfognak, mert van bennük valami érdekes, legyen az egy szokatlan hozzávaló vagy párosítás, vagy valamilyen érdekes elkészítési mód. Mielőtt rátaláltam erre a receptre, már nagyon régen, már ismertem a rántott tojást, de azt előtte meg kell főzni, és végül is csak egy főtt tojás marad, a panír ellenére is. Gyerekként nem nagyon szerettem a húst, de rántva igen, mégpedig a panír miatt. Mit adott volna a nagymamám ezért a receptért azokban a régi, hússzűke időkben, amikor gyakrabban ettünk hagyományosnak mondható főzelékeket, mint manapság, többnyire üresen, friss kenyérrel, és nem csak azért, mert nem telt volna húsra, de valahogy az inkább a hétvége privilégiuma volt. Milyen jó lett volna egy-egy ilyen rántott tojás, amihez alapanyag mindig volt otthon. Én ezt az ételt akár egy szelet rántott hús helyett is szívesen megeszem, mert leginkább a panír az, amit a rántott ételekben szeretek. (Persze nem mindenki osztja ezt a véleményemet a családban, de ez a tojás még kritikus családtagjaimnál is jó helyezést ért el.)
Ezt is, mint minden igazán bevált kedvencünket a honlapom őskorában már közzétettem. Még nem voltak olyan vonzóak a képek, talán ezért is próbálták ki kevesen - gondolom én - ugyanis senkitől nem kaptam se jó, se rossz visszajelzést. Van még ezen kívül is néhány ismétlésre méltó recept, ezeket majd időnként előveszem és újra fényképezem. Tovább a recepthez >>>

2010. május 3., hétfő

Anyáknapi torta


Hétvégén családi összejövetel volt nálunk. Összevontunk egy születésnapot és egy névnapot, az már csak véletlen volt, hogy Anyák napja is pont erre a napra esett, így ez a forma nem csak az én nevemet, hanem az Anyák napját is jelképezte. A recept nem új, de jó, mi szeretjük. Tovább a recepthez >>>

2010. május 1., szombat

Eperrel töltött rizsgombóc eperöntettel

Mindjárt nyakunkon az eperszezon, készülnének az újabb epres finomságok, de még porosodnak tavaly készült epres receptek a gépemben, így leporolom őket és közzé teszem. Hetente kapom az Egyperces hírleveleket, ez is abból való. Tulajdonképpen nem más, mint tejberizs eperrel töltve, darált dióba forgatva és forró olajban pillanatok alatt megsütve, friss eperöntettel. A recepttől annyiban eltértem, hogy a tejberizst nem zacskós rizsből készítettem. Eredetileg 2 személyre szól ez a mennyiség, de ha csak desszert lesz belőle, akkor többnek is jut belőle. Tovább a recepthez >>>