JellyPages.com

2010. június 9., szerda

Dobostorta

Ha valamelyik családtagomnak valamilyen tortás ünnepe van (születésnap, névnap), akkor vagy meglepetésnek szánom, vagy megkérdezem, hogy milyen tortát szeretne. Az utóbbi a ritkább, mert majdnem mindig akad egy torta, amit ki szeretnék próbálni, akár én találom ki, akár valahol láttam, és nincs olyan sok lehetőségem a próbálgatásra. Ha megkérdezem, akkor vagy olyat kérnek, aminek a receptje már fent van az oldalamon, vagy valami olyasmit, amit biztos nem készítenék magamtól. Ez a torta is egy megkérdezés következménye, párom ugyanis Dobostortát kért. Miért pont Dobostortát? Talán egyszer készítettem, de annak is van már 20 éve. Nekem még soha nem jutott eszembe, hogy egy cukrászdában Dobostortát vegyek, hiszen ott sorakoznak mellette a finomabbnál finomabb csupakrém csodák. Na, jó, a teteje még elmegy, de csupa piskóta az egész, száraz, nem is érezni benne a krémet, ami vajas is, tömény is...mi ebben a jó? Aztán megváltozott a véleményem, ugyanis rájöttem, hogy az egyik legfinomabb krém, és csak azért tűnik kevésnek, mert sok vékony rétegből áll. Ha összeraknám külön a tésztát és közte a krémes sorokat, semmivel sem lenne más a formája, és az aránya, mint általában a tortáknak. A krémje ugyan vajas, de tele van csokival, tojáskrémmel, és annyira jól kiegészíti a piskótát, hogy nem is tudom mit ettem eddig Dobostorta gyanánt, hogy ilyen negatív emlékek törtek elő belőlem a neve hallatán is. Párom többször próbálkozott már vele, eddig nem sok sikerrel, de most bármikor kérhet, szívesen elkészítem, mert már én is szeretem.:) Tovább a recepthez >>>


4 megjegyzés:

  1. Csodás
    Férjem kedvence, egyszer talán meg kéne lepnem

    VálaszTörlés
  2. Szia Alíz! Teljesen egyetértek. Ez is olyan, mint a menzakaja, hogy ott megutálja az ember a főzelékeket, évekig, évtizedekig nem eszik, aztán rájön, hogy ha saját maga készíti el, egész jó tud lenni. :))) Ja, és guszta lett a tortád.

    VálaszTörlés
  3. Huuu ezt régen imádtam!!Én csak ezt kértem a cukrázdában!
    El is felejtettem ezt a tortát,pedig ez volt a kedvencem,de egy idő után olyan rosszúl készítették el a cukrászok.Túl tömény volt.Én nem tudom,mit tettek bele,de közel nem olyan volt,amilyet gyerek koromba szeretttem.Olyan finom,lágy volt és nem túl édes emlékszem.
    Olyan boldog vagyok,hogy most ezt bemutattad:)
    Azt hiszem,akár milyen bogyolult is,meg fogom csinálni:)
    Csak egyet nem értek,hogy amikor kirajzoltam a lapokat,akkor hogyan teszem rá a tésztát?Mennyi adagot egyszerre?Mondjuk kb..szedő kanálnyit?
    Nem vagyok gyakorlott tortasütő sőt, soha életemben nem csináltam,de ezt nagyon szeretném
    csak ezt az egy lépést nem értem,a többi egyértelmű:)
    Elmondanád ezt nekem?
    Köszönöm!Ildi!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen a dicsérő szavakat.:)
    Ildi!
    Attól függ, hogy hány lapos lesz. Ha kicsit nagyobb a tepsid, mint az enyém, akkor lehet, hogy kicsit nagyobbak lesznek a körök, akkor lehet, hogy csak 6-7 lapra lesz elég a tészta. Ha akkorára rajzolod, mint én, kb. 22 cm-es, akkor 8 lap is kijön belőle. E szerint oszd el a tésztát. Persze nem kell pontosan méricskélni. Néhány evőkanálnyi piskótát ráteszel a kör közepére és szétkened a körvonalig. Aztán látod, hogy hol nem fedi be a papírt, hol vékonyabb és oda még teszel. Nem emlékszem pontosan, hogy hány kanálnyit tettem 1 laphoz. Egyenletesen vonja be a papírt, talán 5-6 mm vastagon. Ha nagyon pontos akarsz lenni, a kész piskótát egy merőkanállal merd át egy edénybe. Ha kijön így a 6-7-8 adag, akkor jó a mérték, ha kevesebb, akkor szűkebben mért, ha marad a masszából, akkor többet merj a kanálba. Biztos vagyok benne, hogy ha ott tartasz már, látni fogod, hogy mennyi kell. Ha meg jobban szétfolyik egy-egy lap, az se gond, mert miután összeraktad krémmel a tortát, a kiálló darabokat szépen le lehet faragni. Még van egy módszer, amivel el lehet készíteni, ha a masszát egy sütőlemezre kened vékonyan, megsütöd, majd széles csíkokra vágod és téglalap alakú tortává rakod össze, amit háromszögletű (tortaszeletnyi) darabokra szeletelsz, és utána összerakod kör alakúvá. A tetejét úgyis fel kell előre szeletelni. Ha 12 szeletre vágod cikk-cakkban, akkor összerakva egy 12 szeletes tortát kapsz, de hosszúkásan hagyva is jól mutat. Ennél a sütés is gyorsabb, mert legfeljebb két téglalap alakú lapot kell sütni, amit 3-3 részre lehet vágni hosszában. Remélem nem túl bonyolultan írtam le.:) Sok sikert hozzá!

    VálaszTörlés