JellyPages.com

2011. október 26., szerda

Halloween tök


Mire is jó, ha az ember egy átlagos hétköznapra szabadságot vesz ki? Egyrészt igyekszik behozni a lemaradást az otthoni teendőkben, másrészt meg van ideje pl. tököt faragni, hogy valami jó is történjen, ha már szabadságon van. 

2011. október 24., hétfő

Tarka koh

Ritkán fordul elő, hogy ha valamilyen ismeretlen receptet kipróbálok, és a végeredmény nem nagyon tetszik, akkor újabb variációját keressem, hiszen számtalan recept vár még kipróbálásra. Na de most...! Még a múlt héten találtam a Koh receptjét egy szerb blogban, ami azért is nagyon tetszett, mert annyit áradoztak róla. A múlt heti recept csak grízzel készült, nem is kevéssel. Leöntöttem a tejjel, ahogy írva volt, de valahogy nem volt az igazi. Mutatós volt, meg a kolléganőmnek is adtam belőle kóstolót, de nem voltunk túl lelkesek.
Nem hittem el, hogy ha valamit ennyien dicsérnek, az nekem ennyire ne jöjjön be, hiszen se tengeri herkentyű, se más, általam nem kedvelt alapanyag nincs benne. Nézegettem a Koh recepteket a különböző szerb és horvát oldalakon, és mindegyik más volt. Kezdett egyre jobban érdekelni. Volt recept csak búzadarával, volt liszt-búzadara keverékkel, volt sütőporral, sütőpor nélkül és volt, amelyik tarka volt. Ennél már csak a tojás-búzadara/liszt aránya tért el nem kis mértékben, a ráöntött tej mennyiségéről már nem is beszélve. Így izgalmas megtalálni a jó arányokat, amit aztán a hétvégén ki is próbáltam. Elsőre sikerült egy olyan változatot készítenem, ami alig hasonlít a múlt hetire, és nem csak a kakaópor miatt. A végeredmény nagyon jó lett. Nagyon gyors, finom és egyszerű süti. Tovább a recepthez>>>

2011. október 21., péntek

Dagadó zsemlés-fűszeres hússal töltve

Amióta alacsony hőmérsékleten hosszabb ideig sütöm a húst, sokkal szívesebben készítek egyben sült húsfélket, mert sokkal ízletesebb lesz. A zacskó meg egyébként sem hagyja kiszáradni a sültet. Az unalmas zsemlés-tojásos-gombás töltelék helyett most egy olyan receptet próbáltam ki, ami hidegen még látványra is jó lenne egy hidegtálra is. Tovább a recepthez>>>

2011. október 17., hétfő

Citromos-mentás almaleves

Nem rég fedeztem fel a Pickwick citromos mentateáját (az egyik képen látható a doboz). Eddig is nagyon szerettem a mentatea ízét, de ez a citromos változat még sokkal finomabb. Gondoltam, nem lehet rossz az almalevesben sem ez az íz. A jellegtelen gyümölcsleveseket szoktam feldobni valamilyen finom gyümölcsteával, és ez a citromos menta íz nagyon jól megy az almához.  Tovább a recepthez>>>

2011. október 14., péntek

Kókuszmorzsás-fügés túróspite


A kertünkben beérett az első fügetermés. Összesen 12 hatalmas fügénk lett, amiből 5-6 db sikeresen be is érett, de a többire már nem számítok, mivel a szép őszi idő nem volt tekintettel az éretlen gyümölcseimre. Kaptam egy adagot mástól, így még tudtam egy kis fügés sütit sütni. Ez egy nagyon finom sütemény, így fügével is, de egy sanykásabb gyümölcs talán még jobb lenne hozzá.  .

2011. október 11., kedd

Burgonyás sertéstekercs

Szeretem az érdekes recepteket. Első olvasatra ez is annak tűnt. Nem csalódtam benne, mert ízre is nagyon jó. Tolnai Kámán: Egytálételek c. szakácskönyvében találtam. Tovább a recepthez>>>

2011. október 7., péntek

Túrókrémes-csokis rizstorta

Mostanában kicsit lelassultam, mármint a receptek feltöltése terén.  Múlt hétvégén is egész átlagosra sikerült a menü. Ha van időm pénteken, akkor kiötlöm, hogy miket főzök majd szombaton és vasárnap. Aztán elmegyek vásárolni, meglátok valami alapanyagot és borul a terv. Legutóbb a karfiollal és a csirkemájjal jártam így. Gondoltam, hogy keresek majd egy olyan karfiolleves receptet, amilyet még nem főztem, és emlékeztem egy régóta őrizgetett csirkemájas receptre is. Úgy alakult, hogy nem volt időm leves receptet keresni, a májast meg nem találtam meg gyorsan, így megfőztem úgy a levest, ahogy a legjobban szerettük régen  (régen  = a honlapom előtti idő), és már arra sem emlékszem, hogy  mikor  készítettem utoljára. A csirkemájat meg egyszerűen kirántottam, és még csak nem is forgattam semmi extra panírozó anyagban. Hozzá hétköznapi pirított burgonyát készítettem és a legegyszerűbb uborkasalátát.  A „retróebéd” koronájaként  gesztenyemasszából készült pürét adtam tejszínnel, és még egy kis árva csokiszószt sem csurgattam rá. Ebéd után a párom csak annyit mondott: „Rég ettem ilyen jó ebédet!”. Ezen elgondolkodtam egy kicsit. Ezentúl óvatosan kell bánnom az egyszerű, évtizedeken át szeretett ételekkel, mert még visszaszoknak rá, pedig nem kis munka volt hozzászoktatni a családomat, hogy mindig új ízekkel kell megbarátkozniuk. Szerencsére van még néhány régebben készült recept a gépemben, így talán nem pártolnak el azok, akik az újabb recepteket várják. Tovább a recepthez>>>

2011. október 2., vasárnap

Grízes kókusztekercs

Ez a kókuszos tekercs csak annyiból tér el a megszokott vajkrémes kókusztekercsektől, hogy a krémben sűrű tejbegríz is van, így könnyebb lett a krém, és kiadósabb. A recept a Nosaltyról van. Tovább a recepthez>>>