JellyPages.com

2011. július 31., vasárnap

Takarékos menü

Gyerekkoromban, amikor főleg hétvégén ettünk húst, és jóval takarékosabban éltünk, nagymamám nagyon rafináltan készített ilyen takarékos menüket. A levesben főtt húst különféle mártásokkal tálalta. Akkor nem nagyon szerettem ezeket a mártásokat (meggy, kapor, torma, stb.), de amikor a levesben egyben megfőzött sertéshúst felszeletelte és a sütőben jó fokhagymásan fűszerezve megsütötte, azt már igen. Akkor még nem volt ilyen választék a fűszerkeverékekből és a Villámpácnak még a hírét sem hallottuk. Nem azt mondom, hogy pont olyan, mintha előfőzés nélkül sütöttem volna meg, de takarékos megoldás, és ezekkel a villámpácokkal egész jó eredményt lehet elérni. A kedvenc fűszeres oldalasomat is elő kell párolni a kuktában, és csak kenegetni grillezés közben a páccal. Tovább a recepthez>>>

2011. július 30., szombat

Dunahullám

Ez is egy régi darab. Már legalább 4 éve sütöttem, és azóta sem volt ismétlés, pedig valamikor régen ez volt a kedvenc sütim. Tovább a recepthez>>>

Díjak


Mindkettőt Okkitól kaptam. Köszönöm szépen, örülök, hogy gondolt rám, de a továbbadással megint gondban vagyok, mert nincs időm mostanában új blogokat felfedezni, a régi kedvenceim meg már többnyire megkapták.

2011. július 29., péntek

Tökmagolajos pogácsa

Aki még nem használt tökmagolajat, az nem is tudja, hogy milyen finom pirított tökmagíze van. Az olaj sűrű, a színe sötétzőld és nagyon egészséges. Amióta először megkóstoltam, azóta dédelgettem ezt a pogácsa ötletet. Kicsit bizarr a zöld színe, de mindenkinek ízlett. Egyébként is a tökmagos pogácsa volt a kedvencem a "fornettiféle" pékségekben, de így még tökmagosabb lett. Tovább a recepthez>>> 

2011. július 28., csütörtök

Nagyon csokis süti

Közeleg a szeptember vége, amikor is a honlapom 5 éves évfordulója lesz. Addig egy kis rendet akartam tenni az oldalamon, és a régi elfekvő receptjeimet feltenni. Nem voltam túl precíz a könyvelésben, mert majdnem 10 recepttel több volt fent, mit ahogy számoltam. Ezt a receptet is tévedésből a „Már fent vannak” nevű mappába tettem a „Teljesen kész receptek” nevű mappa helyett, és csak véletlenül vettem észre. Kár lett volna érte, olyan jól néz ki, meg finom is. Fejenként egyet tudtunk megenni belőle, mert, ahogy a neve is jelzi, nagyon csokis. Tovább a recepthez>>>

2011. július 27., szerda

Tatárbifsztek

A tatárbifsztekhez kellemes emlékek fűznek, na nem azért, mert szeretem, ugyanis nem bírom megenni a nyers húst, hanem azért, mert  ifjú házasként Budapestre kerültem, és eleinte gyakran összejöttünk a barátokkal az Ádám nevű vendéglátóipari létesítményben, ahol mindenki tatárbifszteket evett, rajtam kívül. 50 Ft volt egy adag, és ezzel máris elárultam, hogy nem mostanában volt. Én nem ettem belőle, de előszeretettel kevertem a páromnak, aki nagy élvezettel ette nem kevés pirítósra kenve. Ha nem lett volna gyomorforgató érzésem a nyers hús láttán, biztos én is szerettem volna. Annyira irigyeltem azt az élvezetet, amivel pusztították ezt a húskészítményt, hogy egyszer egy darabot eltettem magamnak, és megsütöttem otthon. Nagy csalódás volt. Párom szerint nem is hasonlított a nyers változathoz. Azóta nem kísérleteztem se a sütésével, se az evésével, mert ami ennyire kiváltja az ellenérzést belőlem, az talán nem véletlenül van.  Az Ádámban hozták ki így a nyersanyagokat, ahogy én is elrendeztem a tányéron némi kis nosztalgiával. Tovább a recepthez>>>

2011. július 26., kedd

Lábtörlő


Néha én sem tudok ellenállni az ehhez hasonló érdekes recepteknek, hiába köszön vissza oly sok blogból, szeretném látni a saját oldalamon is. A neten forgó receptektől eltérően én egy pogácsatésztából készítettem. K. Andi hozott egy konyhás találkozóra nagyon finom pogácsát, amit azóta szerettem volna kipróbálni, de közben megláttam ezt is, így ötvöztem a kettőt. A leeső darabokból lett azért pogácsa is.

A Lábtörlő ötlete Iléskrisz érdeme. Köszönet érte. Eredetileg félbevágott virsliket kellett volna beleszőni a tésztába, de én kiadósabbra terveztem, így egész virsliket dugdostam a csíkok alá. Ennek köszönhetően némelyik a hosszabb sütési időt nem bírta ki repedés nélkül, de azért így is nagyon mutatós, és főleg finom lett. Tovább a recepthez>>>

2011. július 25., hétfő

Csokis marlenka

A sok édes után most megint valamilyen sósat akartam feltenni a régiek közül, de a konyhás levelezőlistán épp a Marlenka a téma, és tavalyról még volt egy csokis változat a tarsolyomban (a gépemben), így most is csak egy édességgel jelentkezem. Mint ahogy a receptben is írtam, nekem a legnagyobb gondot a tészta kinyújtása okozza, ahogy a levestésztánál is, mert erős karokra van szükség ahhoz,  hogy szép vékony legyen. Már végeztem az utolsó lap nyújtásával, amikor eszembe jutott, hogy van egy tésztagépem, amit szinte alig használtam, ugyanis ami nincs elől, arról hajlamos vagyok megfeledkezni. Nálam szinte minden bevetésre készen áll,  minden be van dugva, (van is egy kis káosz e miatt a konyhában), és inkább kikapcsolható konnektorokat, hosszabbítókat használok, hogy a biztonságra is adjak valamit. Szóval legközelebb előveszem és azzal fogom kinyújtani. Máris több kedvvel gondolok arra, hogy nekiálljak a sütésének, úgyis várakozik 2 doboz, már megfőzött sűrített tej a kamrapolcon. Tovább a recepthez>>>

2011. július 24., vasárnap

Szedres pite

A szedret önmagában nem szeretem, mert nekem túl savanyú, de így, süteményben nagyon finom. Pikáns, a színe miatt meg különösen mutatós. Tovább a recepthez>>>

2011. július 21., csütörtök

Rétes

Sokszor emlegettem nagymamámat, aki fantasztikusan főzött, és egy rétes elkészítése annyi volt neki, mint másnak egy piskóta, már ami a hozzáállást és a rutint illeti, mert azért csodát ő sem tudott tenni, az időt nem tudta lerövidíteni. Szinte látom magam előtt, ahogy körbejárja az asztalt és a kézfejére csavarja a vastagabb széleket, és olyan volt a tészta, hogy az újságot el lehetett olvasni, ha alá tettük. Néha morgolódott a liszt miatt, hogy már megint milyen rossz lisztet kapott, de ennek ellenére szakadt tésztát ritkán láttam nála, mert még a „rossz „ lisztből is tudott jó rétest sütni. Én nagyon elégedett vagyok a készen kapható réteslapokkal, mert amennyi rétest eszünk, ahhoz az az évi néhány csomag tökéletesen megfelel. Azért én is kihívásnak veszem a házilag nyújtott rétes elkészítését, és biztos sok olyan háziasszony van, aki gyakrabban, szebben, jobban és rutinosabban készíti, de én ezzel is nagyon elégedett voltam. Ráadásul jó emlékek is fűznek hozzá, mert tavaly nyáron, nyaralás közben, hiszen ilyenkor jobban ráér az ember, készítettem, és a páromat bíztam meg a tészta alapos kidolgozásával. Ehhez tudni kell azt, hogy több évtizedes házasságunk alatt mindössze néhány tojásrántottát, és néhány bögre kakaót készített. Még most is előttem van a kép, ahogy fürdőnadrágban ül, ölében egy nagy műanyag táll, és ököllel dolgozza a tésztát, hogy szép sima és hólyagos legyen. Azért megéri a fáradságot, mert nem lesz sokkal finomabb a gyári változatnál, hiszen úgyis a töltelék adja meg az igazi jóságát, de a tudat, hogy erre is képesek vagyunk, még édesebbé és finomabbá teszi.  Tovább a recepthez>>>

2011. július 19., kedd

Hagymás krumplipüré

Igaz, hogy most pont nem a krumplipüré szezonját éljük, mert régi krumpli már alig kapható és abból az igazi. Ez is egy tavalyi recept, bár a dátumból kimaradt egy szám. Tovább a recepthez>>>

2011. július 18., hétfő

Hamis marcipángolyó

Évekkel ezelőtt a fiamtól kaptam karácsonyra egy csoki-szökőkutat (nem minden hátsó szándék nélkül). Az első egy-két évben a nyári kertipartik slágere volt, akkor készítettem ezt a hamis marcipángolyót, amit mindenki úgy csokizott össze, ahogy akart. Szökőkút nélkül is lehet csokizni, de meztelenül is nagyon finom. Tovább a recepthez>>> 

2011. július 13., szerda

Eperhabos torta


Ez a 900. recept (kb. 10 ezer kép) az oldalamon. Lányom 30. szülinapi tortája volt, és épp ideje annak,  hogy ez is látható legyen, hiszen mindjárt itt a következő szülinap. Tovább a recepthez>>>

2011. július 12., kedd

Töltött paprika

Újra jönnek a régi receptek. A Töltött paprika meg egyébként sem hiányozhat egy receptgyűjteményből. Nagyon-nagyon szeretem, bár néha ég tőle a gyomrom, de még ezzel együtt is az egyik legfinomabb ételnek tartom. Még hidegen is finom. Nagyon ritkán készítek hozzá sós vízben főtt krumplit, mert friss fehér kenyérrel az igazi. Mostanában a cukrot lecserélem valami diétásabbra (Xukorra vagy folyékony édesítőre), de ehhez friss, puha kenyér jár...diéta ide vagy oda.  Tovább a recepthez>>>

Mákos-meggyhabos kocka

Itt van a meggyhabos változata is a gyümölcskocsonya-porral készített süteményeimnek. Ez a meggyes nagyon finom lett. Talán még a Sárgabarack tortánál is finomabb, pedig az is nagyon jó volt. A málnaízű gyümölcskocsonya nagyon jól megy a meggyhez. Kicsit pikáns lett, éppen ezért mindenkinek nagyon ízlett. Üdítő, nyári, könnyű sütemény. Tovább a recepthez>>>

2011. július 8., péntek

Sárgabarack torta

Megszakítom egy kis időre a régi receptek közlését, mert van néhány friss receptem, amelyek hamarosan elveszítik az aktualitásukat, mivel idénygyümölcsökről van szó.
Nem olyan régen készítettem egy Epres-zseléhabos süteményt, ami nagyon jól sikerült, így elkezdtem tesztelni ezt a módszert (gyümölcskocsonya-gyümölcs-tejszín) különféle gyümölcsökkel. Van egy meggyes változat is málnakocsonyával, mákos piskótával, csak még nem írtam meg hozzá a receptet, de hamarosan az is jön.) Ezt a tortát hétvégére készítettem, és nagyon ízlett mindenkinek. A barack és a citrom íze nagyon jól megy egymásgoz, így egy pikáns, nagyon gyümölcsös, könnyű, habos és mutatós torta lett belőle. Gondolkodtam valamilyen borításon is, de ez így is nagyon gusztusos volt.  Már jár az agyam a további variációkon, mint pl. citrom-sárgadinnye, de a citromtortát vagy narancstortát is lehetne készíteni ezzel a módszerrel, hiszen ezek az ízek amúgy is megtalálhatók az Alsa gyümölcskocsonyapor választékában. Tovább a recepthez>>>

2011. július 7., csütörtök

2011. július 6., szerda

Juharszirupos sárgarépa

Egy újabb recept a régi készletből. Egy kis mézzel is helyettesíthető a juharszirup, bár nem ugyanolyan az íze, csak hasonló. Tovább a recepthez>>>

2011. július 5., kedd

Töltött leveles tészta

A leveles tészta az egyik kedvenc alapanyagom. Készen kapható, ha házilag készül, akkor sem jövök ki sokkal olcsóbban, főleg ha akciósan veszem a tésztát. Néha, ha van időm és kedvem (utóbbi még csak-csak lenne) magam is készítek, főleg amióta a tésztanyújtó géppel is kipróbáltam, és nagyon jó lett. Sokszor kapható akciósan, ilyenkor többet is veszek, mert gyorsan lehet belőle édes és sós süteményt is készíteni. Elég nagy minőségbeli mkülönbségek vannak az egyes gyártmányok között. Van amelyik légiesen könnyű lesz, de olyan is, amelyik kissé "rágós". A képen látható töltött sütik úgy születtek, hogy nem volt időm kiengedni, így fagyott állapotban felszeleteltem és a képeken látható módon sajttal és sonkával feltekertem. Nagyon finom és mutatós lett, csak kicsik. Csak egy falatnyi. Nekem a sajtos változat ízlett jobban. Tovább a recepthez>>>