Én még emlékszem azokra az időkre, amikor májat csak ritkán lehetett kapni. El is gondolkodtam, hogy ennek mi lehetett az oka, hiszen akkor is volt májuk az állatoknak, és a maiaknak sincs több egynél. Ma ez egy olcsó termék, és mindig lehet kapni. Lehet, hogy régen májat tettek a májkrémbe, mert a mostaniakban, tisztelet a kivételnek, a májból van a legkevesebb, és ezért volt hiánycikk? Ha ritkán lehetett kapni nyers májat, akkor nagyobb mennyiséget vettem, és a feléből biztos, hogy pirított májat készítettem, amit kiadagolva lefagyasztottam, mert jól fagyasztható. Még a 80-as években lehetett kapni mirelit pirított májat, viaszos papírdobozban. Sokszor vettünk, mert nagyon finom volt, de hogy tényleg az volt-e, vagy csak az emékeimben él úgy, azt már nem tudom. Tovább a recepthez >>>
2010. július 30., péntek
Pirított máj
Én még emlékszem azokra az időkre, amikor májat csak ritkán lehetett kapni. El is gondolkodtam, hogy ennek mi lehetett az oka, hiszen akkor is volt májuk az állatoknak, és a maiaknak sincs több egynél. Ma ez egy olcsó termék, és mindig lehet kapni. Lehet, hogy régen májat tettek a májkrémbe, mert a mostaniakban, tisztelet a kivételnek, a májból van a legkevesebb, és ezért volt hiánycikk? Ha ritkán lehetett kapni nyers májat, akkor nagyobb mennyiséget vettem, és a feléből biztos, hogy pirított májat készítettem, amit kiadagolva lefagyasztottam, mert jól fagyasztható. Még a 80-as években lehetett kapni mirelit pirított májat, viaszos papírdobozban. Sokszor vettünk, mert nagyon finom volt, de hogy tényleg az volt-e, vagy csak az emékeimben él úgy, azt már nem tudom. Tovább a recepthez >>>
2010. július 28., szerda
Baconos grízes tészta
2010. július 25., vasárnap
Sajtos-sonkás galuska
2010. július 22., csütörtök
Márványos csokis süti
2010. július 19., hétfő
Szülinapi torta II.
2010. július 13., kedd
Sült túrós sajtszelet
2010. július 6., kedd
Tejszínes ragu tócsniban
2010. július 4., vasárnap
Tojásos sajttekercs
A múltkori szendvicsekhez készítettem ezt a sajttekercset. Néhány szendvicsre csak ezt tettem némi uborkával, lilahagymával, sajtkrémrózsával díszítve, de a többivel a kőrözöttes szendvicseket díszítettem. Jól mutat a hidegtálon is. Tovább a recepthez >>>
2010. július 1., csütörtök
Szendvicsek
Hétfőn szomorú esemény, anyósom temetése miatt gyűlt össze a család, és utána hozzánk jöttek a családtagok és a barátok. Szóba került, hogy rendelünk szendvicseket, meg sütök édes és sós süteményeket, de én a szendvicskészítés öröméért magamra vállaltam ezt a feladatot, és nem azért, mert a feléből ki lehet hozni házilag. Eredetileg 40 főre számítottunk, végül 30-an voltunk. Előző hétvégén már készítettem olyan sós süteményeket, amelyek jók bírják a várakozást egy jól záródó dobozban (Ági féle sajtos ropogós és Sós -omlós sütemény), meg olyan édes sütiket, amelyek szintén előre elkészíthetők (Kekszes őzgerinc és egy Csokis süti, annak a receptjét is hamarosan felteszem az oldalamra). Előző nap sütöttem 2 tepsi Süllyedős meggyes sütit, ami egy kicsit emlékezés is volt anyósomra, hiszen ez az egyetlen recept, amit tőle tanultam. Nem volt egy „konyhatündér”, de ezt a sütit még nem ismertem, amikor megtanított rá. A temetés napján reggel fél 6-kor felkeltem, megsütöttem 4 tepsi pogácsát, mert a pogácsa csak frissen az igazi, és elkészítettem 180 db szendvicset (az 50 fokos konyhában, mert a sütő rendesen felmelegítette). Előtte nap már készült hozzá halkrém, tojáskrém, kőrözött és sajttekercs tojáskrémmel, sajtkrémmel és sonkával töltve. A kenyerek egy részét ezekkel, a többit sonkával és téliszalámival készítettem. Amikor felmerült a szendvicskészítés ötlete, a legnagyobb gondot az okozta, hogy ennyit hogy tudok úgy elkészíteni pár órával előbb, hogy ha a vendégekkel érkezünk haza, már csak a kész kenyereket kelljen a hűtőből kivenni. Szerencsére a régi hűtőszekrényünket, ami nagyon jól működik, nem dobtuk ki, hanem beállítottuk a garázsba, és bár néha bosszankodom, hogy sok helyet foglal, nagyon jól jön a nyári vendégeskedések idején. Jó szolgálatot tett 2 évvel ezelőtt is a lányom esküvőjén, amikor 2 hétig folyamatosan sütöttem és töltöttem meg a hűtőt a sütikkel. Hely volt bőven, de nem tudtam, hogy honnan szerezhetnék olyan dobozokat, amikben a szendvicses cégek szállítják a megrendelt szendvicseket. Nem gondoltam először, hogy egy ilyen üzletben dobozt is vehetek szendvicsek nélkül, de az elsőben, amelyikben érdeklődtem, szó nélkül kaptam 100 Ft/db áron. A mérete pont akkora, hogy kényelmesen elfér a hűtőben, a magassága pont olyan, hogy a feldíszített szendvicsek nem nyomódnak össze benne, vagyis pont erre a célra készítették. Hogy ez miért nem jutott eszembe, amikor azt a rengeteg sütit sütöttem az esküvőre? Összevásároltam mindenféle méretű műanyag dobozt, ami nem volt ideális a helykihasználás szempontjából. Szóval nagyon jól működtek a dobozok, és látványra sem volt gyengébb, mint a szendvicses cégek kínálata, ízre meg szerintem még jobb is volt. Sajnos nem készítettem menet közben képeket róla, mert siettem, hogy elkészüljek vele délig, amikor meg már ott voltak a vendégek, nem akartam feltűnést kelteni a fényképezéssel, így csak néhányról készült egy-egy gyors kép. 3 féle kenyeret használtam hozzá, nagyobb méretű szendvicskenyeret, félbe vágva, meg zsúrkenyeret, kukoricásat és magosat. Megérkezésünk után már csak tálakra kellett rakni, így én is a vendégekkel lehettem a kertben. Igaz, hogy még tegnap is szendvicset ettünk vacsorára, de megoldottam, hogy ne legyen unalmas, a sonkásakat beraktam a sütőbe (salátalevél nélkül), és megsütöttem. Mint mindig, most is túl sokat készítettem mindenből, de inkább maradjon meg, mint azon izguljak, hogy mindenkinek annyi jut-e, amennyit enne.